Årets store høydepunkt

FOTO: SILJE KATHRINE ROBINSON

JULEBOKEN er årets store høydepunkt for alle oss i Megafon.

Mange mener at julen ikke begynner før 25. desember. Andre dropper hele adventstiden og pynter huset allerede 1. desember, mens andre igjen fryder seg når julebrusen og kakemennene inntar butikkene i oktober.

Vi i Megafon har et litt spesielt forhold til jul. Vi starter nemlig forberedelsene til vår julebok – årets store Megafon-høydepunkt – allerede i mai, og produksjonen går parallelt med de vanlige magasinene.

JULEBOKEN ER DYRERE enn et vanlig magasin. Hvorfor det, lurer mange på. Og blir ikke det veldig mye penger på selgerne, spør andre seg.

Det stemmer at selgerne kan tjene mer på å selge juleboken enn et vanlig magasin. Det gjør vi med overlegg. De fleste Megafon-selgerne bruker inntekten fra Megafon på ting som gjerne ikke ellers blir prioritert. Noen kan kjøpe en ekstra varm jakke, noen kjøper litt sunnere (og dyrere) mat på butikken, noen investerer i varme, gode sko. Megafon legger seg ikke opp i hva selgerne bruker lønnen sin på (slik sett er vi som en helt vanlig arbeidsgiver) men vi ser at det å gå på jobb hver eneste dag gjør at mange reduserer sin rusbruk.

HVEM SELGER MEGAFON? De aller, aller fleste er rusmiddelavhengige som ønsker en lovlig og verdig måte å tjene penger på, men vi har også en stor andel selgere som er blitt rusfrie, men som mottar legemiddelassistert rehabilitering. For dem er Megafon kanskje den eneste aktiviteten de har mens de venter på å få videre behandling og hjelp. Så har vi dem som kanskje sliter med alvorlig sosial angst eller har andre psykiske lidelser. Gjennom Megafon får de trening i å treffe andre mennesker, og det å være sammen med folk. Helt til sist har vi hatt en liten gruppe nordmenn som av ulike personlige årsaker lever langt, langt under fattigdomsgrensen.

Lønnen er en forsvinnende liten grunn til å selge Megafon. Den viktigste årsaken til at folk vil registrere seg som selgere hos oss, er at de ønsker å være en del av noe.

Det sies at den viktigste årsaken til rusmiddelavhengighet er ensomhet. De aller fleste i rusmiljøet har det til felles at de er ensomme, mange har hatt det slik siden de var små. Noen fikk aldri venner i barndommen, noen hadde i voksne som hadde tid til dem. Noen hadde ingen voksne som de stolte på eller kunne snakke med.

MEGAFON TILBYR en mulighet til å tjene egne penger på en lovlig og verdig måte. Men vi er også et fellesskap. Vi er en gjeng som spør om hvordan det var i helgen, minner om hvor viktig det er å spise lunsj, som sier gratulerer med dagen når noen har bursdag, diskuterer kundebehandling og salgsteknikker, tar røykepause sammen, spør om hva man skal i helgen. Dette er en ordentlig arbeidsplass.

Det er krevende å stå utendørs i timevis, dag etter dag. Å selge gatemagasiner er slettes ingen enkel jobb, og vi vil at timelønnen skal være god nok til at selgerne ser på Megafon som et reelt alternativ til andre måter å skaffe penger på. Hvis det er enklere, raskere og mer behagelig å for eksempel tigge fremfor å jobbe, må vi gjøre jobben mer attraktiv.

Å selge vanlige Megafon-magasin gir ikke de store inntektene. Dessuten er desember en krevende måned med reiser, forpliktelser, julegaver og utgifter til mat og klær. Det er dyrt å ta del i tradisjonell julefeiring, særlig for dem som kan være vanskeligstilte.

VI VIL FORTELLE DEG om selgeren som må kjøpe ny dress fra Dressmann hver gang han skal noe viktig, ikke fordi han elsker å shoppe, men fordi han bor på et sted hvor det er flere innbrudd i hybelen hans hver eneste uke. Slik er det å bo på hospits. Vi kjenner hun som ikke får komme på julebesøk til familien med mindre hun kan vise frem kvitteringer på at hun faktisk har betalt for julegavene hun har med seg. Vi vil at du skal vite om han som ikke får komme hjem til jul fordi han har ødelagt så mange feiringer før, men som i stedet inviterer venner og bekjente hjem til seg på god mat og drikke. Eller han som er tredje generasjons rusmiddelavhengig, men som nå er rusfri og bare vil skjemme bort datteren som han måtte gi fra seg.

Derfor lager vi julebok, slik at alle disse kan få det litt lettere akkurat nå.

DET KOMMER OGSÅ en januar. Januar er en kald og ensom måned, hvor det skjer lite. Stengte dører, lite penger, dårlig tid, dårlig vær, få mennesker, korte dager. Januar har alltid vært årets vanskeligste salgsmåned, selv før vi begynte med juleboken. Da er det greit å ha litt å gå på fra desember.

For en del kan juleboksalget være første skritt på veien til å spare litt. Legge bort litt penger til en regnværsdag, eller til noe man ønsker seg. En selger kunne en gang stolt invitere moren sin med på en billig chartertur til Syden for pengene hun hadde spart opp fra flere måneders Megafon-salg.

ÅRETS JULEBOK handler om små øyeblikk som har preget kjente og ukjente menneskers liv, eller som har latt dem se nye sider ved seg selv. Vi forteller historien om han som mistet et barn, om hun som fikk et barn med spesielle utfordringer, om hun som ble tatt på alvor av en forbipasserende, om han som så seg selv i barnebarnet sitt, om hun som håper at hun får være mormor selv om hun har et rusproblem, om han som endelig våget å fri til kjæresten sin. Noen er kjente fra store TV-produksjoner, noen er blant våre største idrettsstjerner gjennom historier, noen er vanlige ildsjeler, andre er kanskje mest kjent fra vindfanget utenfor kjøpesenteret hvor du kanskje kjøpte juleboken vår.

Vi håper at disse små øyeblikkene kan bli et lite høydepunkt for deg og dine nå i julen. Møtet med deg som kunde er et viktig øyeblikk for selgerne våre. Vi har satt stor pris på å få lov til å lage denne boken, og håper at du vil like minst like godt å lese den.

Ha en riktig god jul!